Hiburan

“Ada ketika, saya sangat risau sebab…” – Anak alami ‘speech delay’, ini yang dilakukan Tasha Manshahar

BERKONGSI perkembangan anak, penyanyi Tasha Manshahar berkata putera sulungnya Muammar Rafiqi pernah mengalami masalah percakapan ‘speech delay’ ketika diusia setahun enam bulan.

Mengakui bimbang dengan perkara itu, Tasha atau Nur Nadia Natasha Mohd Manshahar, berkata anak lelakinya itu tidak boleh menyebut perkataan bermakna seperti mama dan susu.

“Ada ketika, saya sangat risau sebab Muammar belum sebut apa-apa perkataan. Kalau ikut guideline, Muammar kira lambat jugak bercakap.

“Pernah masa pergi check up setahun enam bulan, doktor tanya perkataan apa saja dia dah sebut. Saya kata, tak ada. Sebab memang tak ada. Dia buat bunyi, tapi tak ada perkataan bermakna.

Foto Tasha bersama suami dan dua anak lelakinya.

“Apa maksud perkataan bermakna? Contoh anak sebut ‘mama’ dan mama tu memang dia tujukan untuk ibu dia. Bukan semua benda mamamamamama. Tu tak dikira perkataan bermakna.

“Contoh lain, susu. Contoh dia sebut ‘shu’ walaupun pelat, tapi dia sebut bila dia nak susu. Dan kita faham perkataan ’shu’ tu dia maksudkan susu. Tu dikira perkataan bermakna”, katanya.

Berkongsi lebih lanjut menurut Tasha, dia pernah pertimbangkan nasihat doktor untuk membawa anaknya itu bertemu dengan pakar terapi.

“Secara umum, setahun enam bulan anak dah mula sebut beberapa perkataan bermakna. Tapi Muammar langsung tak ada masa tu. Lagi pula doktor tanya kalau kami nak dia buatkan surat rujukan ahli terapi.

Alhamdulillah, masa umur dua tahun dah mula ada perkataan bermakna.

TASHA MANSHAHAR

PENYANYI

“Sebagai ibu kali pertama, tipulah kalau tak risau. Tp at the same time, tak adil untuk Muammar kalau saya in denial. For me, if kita betul sayang anak kita, kita patut bagi peluang untuk dia dapatkan bantuan kalau dia memang perlukan. Itu hak dia,” ujarnya.

Bagaimanapun selepas berbincang dengan suaminya yang juga penyanyi Raqib Majib, mereka mengambil keputusan untuk melihat keadaan Muammar sehingga mencecah dua tahun.

Mengambil langkah dengan mengurangkan penggunaan gajet dan lebihkan berkomunikasi, penyanyi berusia 29 tahun ini meluahkan rasa syukur apabila anaknya akhirnya boleh menyebut dan menggabungkan beberapa perkataan.

“Jadi saya berbincang dengan Raqib, kemudian kami ambil keputusan untuk bagi masa sampai dia dua tahun. Jadi daIam tempoh ni kami kurangkan gajet and banyakkan komunikasi dengan dia.

Tasha berbincang dengan suami mengenai masalah percakapan anak pertama mereka.

“Alhamdulillah, masa umur dua tahun dah mula ada perkataan bermakna. Kami sambung lagi usaha dan seingat saya masa dia nak masuk dua tahun enam bulan, dia dah boleh gabung dua hingga tiga perkataan.

“Lambat sikit kan? Tapi ada progress Alhamdulillah. Ni dah nak masuk tiga tahun Jun 2022, masyaAllah tabarakAllah, dah boleh buat ayat lengkap, dah boleh buat kawan borak.

“Seronok sangat Ahamdulillah. Apa yang buat saya ingin kongsi sebab semalam saya belikan dia nugget, sambil buka box nugget tu dia cakap, ‘asheh mami beyi naget’ (terima kasih mami beli nugget),” katanya.

Sekadar info, Tasha berkahwin dengan Raqib Majib pada 8 September 2018 dan dikurniakan dua cahaya mata, Muammar Rafiqi, tiga tahun dan Mateen Rizqi yang kini berusia tujuh bulan.

 

Sumber: mStar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.