Viral

Video Tular WargaEmas Dipukvl Di Tenga Jalan, Mujur Ada Org Awam Tolong. Lihat Apa Yg Terjadi..

TINDAKAN lelaki membelasah seorang warga emas di tengah jalan di Padang Jawa, Shah Alam, dipercayai akibat kemal4ngan dikec4m orang ramai.

Video insiden itu dimuat naik oleh Mohd Faizal Wahid di Facebooknya, sebentar tadi.

Menerusi video berdurasi 21 saat itu, memaparkan lelaki terbabit yang memakai topi keledar sedang menumbvk berkali-kali di muka seorang warga emas dipercayai pemandu kenderaan Honda berwarna hitam di tengah jalan.

Mohd Faizal turut meluahkan rasa marah dan kesal dengan sikap bi4dap lelaki terbabit.

Katanya, apa-apa pun yang berlaku membabitkan kemalangan, tidak kira siapa betul atau salah, perlulah mengambil inisiatif yang baik dengan bersama-sama mencari jalan penyelesaian dan bukan bertindak sedemikian terutamanya kepada orang tua.

“Kejadian itu berlaku di sekitar Padang Jawa. Kau orang luar kalau kem4langan macam mana pun jangan la kau belasah orang tua ni dah tentu orang Padang Jawa.

“Bangang tu simpan sikit la kan tak pasal pasal kau kena angkut ke balai.. kalau bapak aku kau buat macam ni memang kau manusia tak guna Kat Malaysia ni kalau sesiapa pun pukul orang confirm cerita balai punya,” katanya.

Namun, motif kejadian itu tidak diberitahu secara lanjut.Rata-rata pengguna Facebook bengang dan marah dengan tindakan lelaki itu yang disifatkan kurang ajar serta meminta pihak polis mengambil tindakan.

 

Afa Roslan berkata: “Berderau darah aku tengok ni! Tak kisah lah walaupun kalau pakcik tu salah pun! Jangan bi4dap sangat! Sumpah panas tengok.

”Jef pula berkata:”Yang record ni tolong buat report. Dapatkan nombor plat motor bro yang pukul org tua…please.” – Malaysiapost

 

“Wahai org muda..klu bapak kau aku pijak mcm tu..ape kau rasa..pakcik tu dah ckp elok2 mintak maaf..yg kau nak besau kepala asal..aloo brader..ni pdg jawa la..tempat kau pukul.pakcik tu..gelanggang tomoi..sebelah tu..umah bdk2 hati kering..kan dah mendapat..hormat sikit masuk tempat org..bedio kau kena hajun ramai2..aku simpan bikin koleksi”

 

Menurut Din Toyol, pemuda itu telah pun ditangkap oleh pihak berkuasa namun sempat di belasah oleh penduduk kampung.

 

Video Kejadian:

 

 

 

Nasihat bersama..

Pentingnya Hormat dan Patuh Kepada Orang Tua

Islam mengajarkan umatnya untuk hormat dan patuh pada orang tua. Taat dan berbakti pada orang tua itu merupakan salah satu akhlak mulia di sisi Allah SWT.

Di dalam Alquran, perintah untuk hormat dan patuh pada orang tua ditempatkan di bawah iman kepada Allah SWT, sebagaimana tergambar dalam surah Al-Isra’ ayat 23:

“Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapakmu … ”

(QS. Al-Isrā’[17]: 23) Dalam setiap kegiatan, terutama perihal penting, seperti bepergian menuntut ilmu, berjihad, atau melakukan perjalanan usaha, dan lain sebagainya, sangat penting untuk memohon rida orang tua terlebih dahulu.

Hal ini disebabkan berkah Allah SWT beriringan dan rida orang tua, sebagaimana sabda Nabi Muhammad SAW: “Riḍa Allah terletak pada riḍa orang tua, dan murka Allah terletak pada kemurkaan orang tua,” (H.R. Baihaqi).

Contoh Sikap Hormat dan Patuh pada Orang Tua

Sebenarnya, setiap sikap yang dilandasi kasih sayang dan penghargaan kepada orang tua merupakan sikap hormat dan patuh pada mereka.

Namun, Islam menegaskan beberapa sikap yang mesti dihindari agar anak memperoleh rida orang tua.

Dilansir dari NU Online, seorang anak tidak boleh berkata kasar kepada orang tua, bahkan ungkapan lelah ataupun kekecewaan pun dilarang, seperti kata “Ah”.

Larangan mengucapkan kata-kata jelek pada orang tua ini tertera dalam Alquran surah Al-Isra ayat 23: ” …

Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan “ah” dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia,” (QS Al-Isra’ [17]: 23).

Kemudian, jika orang tua sudah meninggal, cara berbakti pada orang tua adalah dengan mendoakan kebaikan kepada mereka, sebagaimana sabda Nabi Muhammad SAW: “Apabila manusia meninggal dunia, maka terputuslah amalnya kecuali karena tiga hal, yaitu sedekah jariyah, ilmu bermanfaat, atau anak shalih yang mendoakannya, “(H.R. Muslim).

 

Sumber: BuletinMalaysia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published.