Viral

“Hadiah paling bermakna…” – Guru Tahan Seb4k Buka Hadiah Dari Murid Kurang Berkemampuan

SAMBUTAN Hari Guru pada 16 Mei dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti menarik dan menghiburkan.

Bagaikan tradisi setiap kali sambutan itu, guru juga dihujani pelbagai hadiah daripada para pelajar sebagai menghargai golongan pendidik.

Namun, di sebalik keterujaan menyambut hari istimewa itu, seorang guru menerima satu hadiah yang tidak disangka-sangka daripada seorang pelajarnya, pada Selasa.

 

“Hari ni sekolah saya ada buat sambutan Hari Guru. Bila dah sampai rumah, buka-buka hadiah, ternampak satu beg plastik merah.

“Bila buka, ada semangkuk nasi goreng telur,” tulis seorang guru menerusi satu video yang dikongsikannya di laman sosial pada Selasa.

Menerusi video berdurasi 19 saat, guru tersebut mengeluarkan sebuah bekas kecil yang mengandungi nasi goreng bersalut telur.

Tiada kad ucapan mahupun riben sebagai hiasan, hadiah yang diberikan kepada guru tersebut cukup ringkas tetapi bermakna.

Seorang guru menerima hadiah berupa nasi goreng telur. -Gambar hiasan

Di sebalik hadiah di dalam bungkusan plastik merah itu, ternyata mengundang sebak guru berkenaan yang mengenangkan kepayahan ibu kepada pelajarnya demi sambutan Hari Guru.

“Bila nampak nasi goreng tu, tiba-tiba rasa sebak. Betapa berusahanya mak dia bangun packingmakanan untuk cikgu, hadiah daripada anak dia.

Simple tapi sangat bermakna bagi aku. Terima kasih anak muridku,” ujarnya ringkas.

Simple tapi sangat bermakna bagi aku. Terima kasih anak muridku.

GURU

Di ruangan komen, rata-rata netizen turut meluahkan rasa sayu mereka terhadap pengorbanan murid dan keluarganya dalam menggembirakan guru.

Mereka menyifatkan pemberian itu dilakukan dari hati yang ikhlas dengan membayangkan pelajar berkenaan dibesarkan dari keluarga yang bukan senang.

“Keikhlasan itu penting.

“Bila dapat hadiah-hadiah biasa rasa lagi luar biasa terharunya kan. Selamat Hari Guru.

“Allahu… sungguh kadang-kadang kita tak sangka pemberian yang sebegini sangat dalam isi tersiratnya. Sebolehnya si ibu tetap nak anak dia ada sesuatu,” demikian antara komen netizen.

 

Antara komen-komen netizen.

Malah, ada yang menyifatkan guru tersebut begitu disenangi ramai sehingga ada murid yang sanggup bersusah-payah untuk menghadiahkan sesuatu meskipun sebekas kecil nasi goreng.

“Walaupun dia kekurangan, tapi dia tetap nak bagi sesuatu dengan cikgu.

“Saya menangis. Betapa ibu itu menghargai cikgu. Mesti cikgu seorang guru yang hebat,” tambah netizen.

Video yang dikongsikan di akaun TikTok @zsickseeksix pada Selasa meraih hampir 100,000 tontonan dalam tempoh kurang 12 jam.

 

 

Sumber: mStar

Kredit:TehTarikKaw

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.