Viral

“Belakang Ada Putih”- Puteri Sari Camp4k Duit, Tak Sangka RM10K Rupanya Palsu? Netizen Tanya Mana Rep0rt?

“Belakang Ada Putih”- Puteri Sari Camp4k Duit, Tak Sangka RM10K Rupanya Palsu? Netizen Tanya Mana Rep0rt?

Kecoh di platform TikTok apabila seorang pempengaruh dikenali sebagai Puteri Sari mencampakkan kepingan duit didakwa sebagai wang palsu.

Isu ‘panas’ itu dikatakan tercetus apabila dia menerima tawaran ‘paid review’ untuk mempromosikan produk seorang usahawan.

Namun, dia kemudian menyedari wang bernilai RM10,000 yang diterima dalam bentuk tunai itu berkemungkinan adalah wang palsu.

“Cerita dia macam ni, dia nak ambil Siti untuk review produk. Dia ajak bincang dan kebetulan Siti di Kuala Lumpur.

“Lepas tu dia kasi produk dan wang tunai sebanyak RM10,000.

“Jadi lepas tu terus ke Kuantan dan masa dalam perjalanan baru sedar duit cash tu.

“Boleh tengok duit tu, kalau korang dekat tempat Puteri rasa duit ni asli tak? Siap kat belakang ada putih,” katanya sambil menunjukkan gambar wang berkenaan.

Jelasnya, dia bukanlah seorang yang suka viralkan sesuatu isu tapi dia bimbang sekiranya insiden berkenaan berlaku terhadap pihak lain.

“Buat saya marah sangat dia tak mengaku kesalahan dia. Saya risau dia buat dekat orang lain,” katanya.

Perkongsian dua video berkaitan itu kemudian tular di platform TikTok dan sehingga artikel ini ditulis ia telah ditonton masing-masing sebanyak 6.5 juta dan 1.7 juta tontonan.

Pun begitu, reaksi netizen dilihat bercampur baur.

Biarpun ada yang terkejut dengan kejadian itu, ramai juga yang meragui sama ada insiden tersebut adalah sebahagian daripada gimik atau teknik pemasaran.

Malah, ramai yang meminta supaya Puteri membuat laporan polis memandangkan isu menggunakan wang palsu dianggap sebagai kes jenayah berat.

Anda boleh lihat video berkenaan di bawah.

video 1:

@puteriisarii Nak Saman, Jangan Saman Pula Kena Diri Sendiri? #duitpalsu #sitijamumall#tiktokmalaysia #tiktokindonesia #fyp original sound – Puteri Sari

video 2:

@puteriisarii

Founder Penipu Bagi DUIT PALSU LAGI!👍 #duitpalsu #sitijamumall #tiktokmalaysia #tiktokindonesia#fyp

original sound – Puteri Sari – Puteri Sari

Ternyata, insiden itu adalah benar dan bukannya dibuat demi content kerana Puteri Sari turut kongsikan gambar duit yang diterimanya dengan kesan bahagian putih dan seperti digam di atas kertas.

Disebabkan video itu, ramai yang mengatakan bahawa ada hikmah Puteri Sari terkena ‘scam’ dengan founder kerana dapat mendedahkan hal sebenar kepada umum sebelum lebih ramai yang menjadi mangsa.

Uish, min memula pun ingat content je. Tak sangka lah pulak betul semua tu… Semoga apa yang jadi ni, boleh jadi pengajaran untuk korang juga okay?

Sumber: gempak/lobakmerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.