Viral

Setahun tanggung der1ta sampai kurus, Along pergi selamanya… Tak boleh bayang pagi raya, cuma lepas rindu dengan anak buah

KEHILANGAN insan tersayang pastinya meninggalkan kesan amat mendalam kepada sesiapapun.

Apatah lagi pemergian itu melibatkan orang terdekat termasuk ahli keluarga sendiri.

Begitulah luahan Nur Syazwanee Anuar, mengenai kakaknya yang mengh3mbuskan nafas terakhir pada 6 Februari lalu.

Mesra disapa Wanee, gadis berusia 23 tahun itu berkata, pemergian kakaknya yang dipanggil Along ternyata merupakan satu kehilangan besar buat seluruh keluarga.

“Along batuk ni sudah lama, sebelum kahwin dari tahun lepas lagi. Dia cuba makan macam-macam ubat tapi batuk tu masih tak surut.

“Selepas kahwin, batuk kering dia tu masih macam tu juga tapi kami tak syak sebarang penyak1t lagi. Bila Along mengandung, dia pergi buat pemeriksaan di hospital pasal batuk dia. Tapi pihak hospital cakap batuk Along ni sakit biasa saja.

“Bila doktor cakap macam tu, kami rasa lega sikit walaupun masih risau dan kasihan tengok dia batuk tak berhenti. Ibu cakap mungkin ‘pembawakan’ sebab mengandung. Kami berharap lepas bersalin dia akan pulih dan sihat,” jelas Wanee.

Biarpun selamat melahirkan anak perempuan, batuk yang dialami kakak sulung daripada empat orang adik-beradik itu masih tidak menunjukkan tanda-tanda untuk sembuh.

Kakak sulung Wanee men1ngg4l dun1a pada 6 Februari 2022.

Segala ikhtiar dan perubatan cuba diberikan bagi merawat penyakit wanita itu tapi masih belum menemui penawarnya.

Keadaan kakaknya itu terus berlanjutan sehingga badannya menjadi kurus akibat kesan daripada penyakit batuknya yang semakin par4h.

“Selepas Along selamat bersalin, batuk dia makin tervk sampai semua makanan yang dia makan keluar (muntah) balik. Dah beli banyak vitamin, tapi sama juga tak ada perubahan.

“Tak sampai hati tengok Along makin kurus. Berat dia daripada 50kg (kilogram) sampai tinggal 40kg lebih je masa dia sak1t. Masa sakit tu Along dah jadi pelupa. Banyak benda dia tak ingat sampai solat pun saya kena ada jaga dekat sebelah.

“Kami terpaksa bawa dia ke hospital swasta untuk buat pemeriksaan. Lepas seminggu, keputusan darah Along keluar dan doktor minta bawa dia ke hospital segera. Kata doktor, Along kekurangan vitamin dalam badan,” kata Wanee.

Mengimbas kembali, katanya, Along berat hati untuk mendapatkan rawatan di hospital kerana enggan berpisah dengan anaknya yang baru lahir.

Arwh Along selamat melahirkan bayi perempuan.

Jelas Wanee yang menetap di Batu Pahat, Johor ini, dia berasa sayu apabila Along terpaksa dikej4rkqn ke hospital.

“Masa Along masuk hospital, saya dekat rumah jaga anak dia. Ibu, ayah dan suami Along saja yang bawa dia ke hospital.

“Doktor cuba rawat dengan berikan antibiotik terbaik dekat Along. Lepas Along dah stabil, dia dipindahkan ke hospital kerajaan. Masa dengar berita tu saya rasa lega sikit nak pergi kerja.

“Selepas beberapa hari, doktor beritahu keadaan Along makin krit1kal jadi ibu dan ayah pergi ke hospital. Masa mereka tunggu di luar wad, pihak hospital kemudian beritahu Along dah ‘tak ada’,” ujar Wanee dengan nada sebak.

Tak boleh bayang pagi raya nanti macam mana bila tak ada Along sebab dah menjadi tradisi kami adik-beradik akan bersiap untuk pergi beraya sama-sama.

WANEE

Menurut Wanee, sehingga kini mereka masih tidak mengetahui punca kem4t1an Along, namun doktor cuma mengesahkan arwh men1ngg4l dun1akerana penyak1t tibi.

Menerusi perkongsian Wanee di TikTok yang menjadi tular, gadis ini menceritakan semula kejadian yang berlaku kerana terlalu merindui kakaknya, menjelang ketibaan 1 Syawal tidak lama lagi.

Wanee (kiri) akui amat merindui kakaknya.

Baginya, terlalu banyak kenangan mereka bersama membuatkan dirinya sangat sedih mengenangkan kakaknya, sambil melihat wajah anak Along yang masih kecil.

“Hubungan kami berdua sangat rapat. Masa sakit Along kurang bercakap, saya masih ingat bila dia ajak saya tidur sebelah dia. Masa makan pun dia cakap akan makan kalau saya pun makan.

“Kami selalu keluar sama-sama dulu. Bila raya atau ada majlis, kami akan pilih pakaian sedondon. Tak boleh bayang pagi raya nanti macam mana bila tak ada Along sebab dah menjadi tradisi kami adik-beradik akan bersiap untuk pergi beraya sama-sama.

“Kami sama-sama jaga anak Along yang masih kecil. Nak lepaskan rindu dekat Along tu kami cuma tengok anak dia saja sekarang.

“Saya ingat lagi sebelum Along meninggal, dia ada update dekat media sosial ‘Nak cantik-cantik sebelum habis pantang’ tapi rupa-rupanya dia nak cantik depan Allah,” kata Wanee.

Sumber : mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button