Viral

“Cikgu minta maaf ye”- Cikgu Dib0ik0t Anak Murid Lepas Tegvr Dalam Grup ‘WhatsApp’ Ibu Bapa?

Menjadi sorang guru atau pendidik ini semestinya meraka yang berhati cekal dan penuh berdedikasi. Selain perlu berhadapan dengan pelbagai kerenah anak murid, guru-guru perlu terlebih dahulu membuat persiapan dari segi rancangan mengajar, penyediaan bahan dan membuat persediaan. 

Umum ketahui, sejak akhir-akhir ini, sesi persekolahan tetap diteruskan secara online selaras dengan pengumuman Kementerian Pendidikan tentang perlaksanaan Sesi Pengajaran dan Pembelajaran Dirumah (PdPR). 

Walaupun menghadapi pelbagai kekangan, dedikasi yang ditunjukkan oleh cikgu-cikgu wajar mendapat pujian kerana berjaya menggalas tanggungjawab dalam keadaan dan situasi pembelajaran yang serba baharu.

 

Namun begitu, semenjak perlaksanaan PdPR ini, banyak juga perkongsian dan ‘keluhan’ para guru ini dan murid-murid dikongsikan dalam pelbagai media sosial seperti Facebook, Twitter mahupun TikTok. 

Baru-baru ini, seorang cikgu telah kongsikan ‘keluhan’ yang sama apabila dia dikatakan telah di’palau’ atau dib0ikot oleh murid-murid nya. Menurut cikgu matematik tersebut, kejadian tersebut berlaku apabila dia telah menegur dan memarahi muridnya yang tidak menyertai kelas online yang diadakan.

 

Difahamkan juga, murid-murid yang ditegur melalui grup WhatsApp yang turut disertai oleh ibubapa tersebut telah dikatakan seakan-akan berpakat untuk ponteng berjemaah. Menerusi perkongsian pertama, difahamkan dia terpaksa menunggu sehingga 2 jam dan terbaru, hanya seorang murid sahaja yang join sesi pembelajaran. 

“Syukur ada yang join, tapi dia pun left” 

 

Perkongsian terbaru guru tersebut melihatkan hanya seorang sahaja sertai sesi tersebut, itupun difahamkan murid tersebut turut meninggalkan sesi berkenaan setelah ruangan chat dibuka. 

Selain sikap acuh tak acuh pelajar, ramai diruangan komen berpendapat bahawa murid-murid sekarang sudah hilang hormat kepada guru selain ada yang mendoakan supaya Cikgu Vee kekal bersemangat untuk mencurahkan ilmu kepada pelajarnya.

 

Dalam masa yang sama, ramai juga mempersoalkan tindakan murid-murid tersebut yang tanpa rasa serba salah untuk ‘p0nteng berjemaah’ selain ramai yang turut mempertahankan tindakan guru tersebut mem4rahi anak-anak muridnya. 

Apa-apa pun, Cikgu Vee minta orang ramai untuk tidak menghentam mana-mana pihak, sebaliknya jadikan ianya sebagai pelajaran. Kepada adik-adik diluar sana, tolong hargai jasa guru-guru anda, hormati mereka seadanya.

Kesian min tengok cikgu tu, jangan putus asa ye cikgu. Teruskan dedikasi anda! 

Sumber: lobakmerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *