Viral

Anak men4ng1s, semput masa ‘live’ jual baju bundle gara-gara kena sc4m… bapa tah4n air mata – “Dia kata nak b0r0ng banyak, baru dapat gaji”

HANYA linangan air mata yang dapat disaksikan menerusi satu rakaman menunjukkan seorang penjual secara dalam talian (online) ketika bersiaran langsung.

Perasaan kecewa sememangnya tidak dapat disembunyikan apabila mendakwa dirinya dipermainkan oleh netizen yang kononnya mahu membeli (lock) tetapi kemudian menghilangkan diri tanpa membuat sebarang bayaran (joy buyer).

“Penat aku buat live. Dengan semputnya, tapi orang senang-senang je joy. Kalau sehelai dua aku tak kisah, tapi banyak kot,” katanya yang menjual pakaian terpakai (bundle).

 

Berkongsi pengalaman, penjual online berkenaan, Ummu Syifaa’ Bahrum berkata, dia baru memulakan bisnes menjual baju bundle sejak Jun lalu selepas tamat pengajian.

Gadis berusia 19 tahun itu memberitahu, ins1den berlaku ketika membuat live untuk menjual baju-baju di platform beli-belah dalam talian, pada Jumaat malam.

“Saya buat live dua jam, ada dua sesi. Mula-mula saya buat sesi pertama, dah banyak baju yang mereka lock nak beli. Tapi lepas tu senyap je.

“Kemudian saya buat sesi live kedua, tanya kat sesiapa yang ada lock tadi. Mungkin ada yang terlepas pandang, tapi tak ada respons. Tak sangka saya kena joy,” katanya kepada mStar.

 

Syifaa mula menjual baju bundle sejak Jun lalu.

Lebih mesra disapa Syifaa, katanya, ini bukanlah kali pertama dia di4n1aya netizen ketika menjual baju bundle ketika bersiaran langsung secara dalam talian.

“Bukan pertama kali kena joy, banyak kali. Tapi kali ini saya tak dapat tahan sampai menangis sebab banyak sangat, ada yang lock nak beli baju sampai tujuh helai.

“Dia siap komen baru dapat gaji, nak borong banyak baju. Tapi dia senyap bersama kira-kira tiga orang lagi melibatkan lebih 10 helai baju,” ujarnya yang berasal dari Sik, Kedah.

 

Syifaa berkongsi pengalaman sepanjang berniaga baju bundle.

Menurut anak bongsu daripada 12 beradik itu, dia mula berniaga secara dalam talian selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuklah menjual makanan dan kotak hadiah.

“Saya pernah kena sc4m (dit1pu) seperti mereka beri resit transaksi bank palsu masa dah ready nak bungkus dan post barang-barang.

Kita sama-sama cari rezeki. Kalau tak serius nak beli, tolonglah jangan lock. Tolong jangan menyusahkan seller.

UMMU SYIFAA’ BAHRUM

“Tapi saya tak pernah menangis. Cuma kali ini saya tak dapat kawal perasaan sebab penat sangat, rasa semput. Jadi tak boleh live lama-lama,” katanya yang menghidap asma.

Syifaa yang baru menamatkan pengajian asasi Undang-Undang Syariah di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) di Nilai, Negeri Sembilan mengakui sedih kerana melakukan reviu barangan tetapi di4niaya oleh segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab.

 

Tidak serik dengan ins1den berlaku, Syifaa tetap bangkit mencari rezeki.

Walau bagaimanapun dia reda dengan kejadian yang berlaku, sambil menganggapnya dirinya tiada rezeki dan apa yang dialaminya sebagai lumrah dalam perniagaan.

“Cuma terkilan bila joy buyer tu kata nak borong sebab dapat gaji. Kita sama-sama cari rezeki. Kalau tak serius nak beli, tolonglah jangan lock. Tolong jangan menyusahkan seller.

“Saya tak serik dan tetap terus berniaga. Saya orang susah kena cari duit, ayah berusia 65 tahun buat kerja-kerja kampung. Ayah ada di sebelah saya teman masa buat live tu sebab ayah selalu tolong uruskan bisnes bundle.

“Ayah macam nak menangis tengok saya masa tu, dia minta saya bersabar. Sokongan keluarga membuatkan saya terus bersemangat untuk terus berniaga,” katanya.

Sumber: mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *