Viral

“Pagi nampak macam Maghrib” – Wanita ini hil4ng deria penglihatan 24 hari selepas tunang, minta bakal suami cari calon isteri lain

SEMUANYA bermula apabila dia mula dem4m selama beberapa hari, namun tiada siapa menyangka bahawa sak1tnya itu petanda dia sedang berdepan dengan peny4kit yang lebih serivs.

Sedikit demi sedikit dia mulai kehil4ngan deria penglihatannya dan semua ini berlaku 24 hari selepas dia bertunang dengan jejaka pilihan hati.

Berkongsi pengalaman hitam yang menimpa dirinya empat tahun lepas, Sara Zuliana Abd Mutalib, 30, berkata, setelah dem4mnya kebah, dia mula rasa sak1t di bahagian dahi serta di dalam rongga mata terutama sekali apabila menunduk atau menggerakkan matanya.

Jelasnya, doktor pada mulanya menyangkakan dia mengalami migr4in.

“Doktor tak pasti saya dapat jangk1tan dari mana sebab saya ada pergi ke pulau, kolam renang dan air terjun dalam tempoh sebulan sebelum dem4m.

“Jadi doktor suspect kemungkinan besar saya dapat kvman dari salah satu tempat tersebut, bukan sebab contact lens, saya jarang guna contact lens,” katanya kepada mStar.

 

Pada mulanya doktor menjangkakan dia terkena jangk1tan kvman.

 

Katanya, apabila sakit itu masih tidak reda, dia mendapatkan nasihat daripada doktor mata.

“Doktor cakap power mata saya makin naik jadi saya perlu pakai cermin mata dan nampak macam nak jadi ketvmbit.

“Beberapa hari lepas tu saya mula nampak macam hari mendung atau gelap macam keadaan waktu Maghrib walaupun masa tu pagi.

“Mata saya kemudiannya makin tak nampak sampai satu tahap belah kiri langsung tak nampak, macam ada dinding warna kelabu, doktor letak pen depan mata pun tak nampak, fungsi mata kanan pula 70 peratus hil4ng,” ceritanya, yang kini menetap di Kelantan.

Mak cakap “ingat hang nak pimpin mak masa tua”, lepas tu dia terus jatvh terduduk sambil men4ngis.

SARA ZULIANA ABD MUTALIB

Tidak ada perkataan yang sesuai boleh menggambarkan perasaan Sara pada ketika itu terutama sekali apabila mengenangkan kedua ibu bapanya.

“Mak cakap ingat hang (kamu) nak pimpin mak masa tua, lepas tu dia terus jatvh terduduk sambil men4ngis.

“Tengok muka arw4h abah memang sed1h sangat dan ris4u, saya memang rasa sed1h sangat-sangat

“Masa dekat hospital abang saya cakap takpa, kalau tak boleh nampak satu mata tu, satu mata lagi kan ada, hang tetap cantik,” katanya, yang merupakan anak kedua dari lima beradik.

 

Sara dimasukkan ke hospital selama beberapa hari.

Jelasnya, doktor pada mulanya menyangka bahawa dia mungkin meng1dap ketvmbuhan di otak.

“Masa awal masuk wad sebelum jumpa doktor pakar dan dapat result CT Scan, doktor syak saya ada ketvmbuhan di otak, masa tu saya mula fikir macam-macam.

“Bila saya jumpa seorang doktor pakar ni dia cakap awak patut bersyukur sebab dapat nikmat melihat selama 27 tahun, ada yang baru tiga empat tahun Allah dah tarik nikmat depa (mereka).

“Masa tu saya mula reda sebab Allah tak akan uj1 hamba dia yang tak mampu, kalau saya men4ngis pun kalau Allah kata jadi akan tetap jadi,” katanya.

Keputusan CT Scan dan pemeriksaan lanjut yang dijalankan beberapa hari kemudian mengesahkan bahawa Sara sebenarnya meng1dap Opt1c Nevritis iaitu rad4ng pada saraf optiknya.

Jelasnya, dengan bantuan sepupunya dia mula membaca mengenai Opt1c Nevritis dan maklumat yang diperolehi membuatkan dia mula rasa yakin bahawa dia akan sembuh seperti sedia kala.

“Masa mula-mula hil4ng deria penglihatan memang down sebab kita nampak semua sempurna lepas tu sekelip mata benda 50 meter pun kita tak nampak, beras depan mata pun saya ters3pak.

“Saya jalan sambil meraba-raba tiang, sepupu saya Nabila yang berusia 27 tahun bantu pimpin tangan sepanjang saya tak nampak, dia suap makan, bagi mandi, jaga dekat hospital, bila adik cuti dia sambung, sampai taip WhatsApp pun mereka yang tolong.

“Masa tu saya mula terfikir macam mana kalau saya memang tak boleh sembuh? Betul ke aku akan jadi bvta? Betul ke esok aku tak dapat pimpin tangan mak? Tapi lepas Google tentang penyakit Optic Neuritis ni saya yakin saya akan sembuh,” katanya.

 

Sara (kiri) sebelum sakit dan (kanan) selepas selesai menjalani rawatan.

Hikmah di sebalik apa yang berlaku ini membuatkan Sara lebih menghargai nikmat kesempurnaan yang dikurniakan Allah kepada dirinya.

Menurut Sara dia terp4ksa mengambil lebih kurang 12 pek sunt1kan st3roid yang mengak1batkan berat badannya naik mendadak.

 

Branula yang dipasang untuk membolehkan raw4tan diberikan kepada Sara.

“Sehari dua atau tiga pek st3roid saya kena ambik, nurse dan doktor ada cakap yang ber4t saya akan naik mendadak dan muka akan jadi bulat dan memang betul, sehari saya naik satu kilogram.

“Dari 45 berat saya terus 50 kilogram, tangan saya pun mula b3ngkak sebab doktor pasang branula (tapak untuk terima ubat jenis sunt1kan) tapi selalu kena tukar tempat sebab branula yang dipasang dah tak boleh guna.

“Tangan saya dua-dua belah b3ngkak, saya ingat lagi masa tu tinggal dua pek je, saya tak sanggup tukar branula sebab dah berapa kali tukar saya merayu dekat nurse jangan tukar tapi last-last kena inf3ction jadi kena tukar juga,” katanya.

 

Sara pada mulanya meminta tunangnya mencari calon isteri lain yang lebih layak.

Sementara itu Sara yang baru sahaja bertunang pada masa itu berkata apa yang menimpa dirinya membuatkan dia berasa tidak layak untuk berkahwin dengan tunangnya, justeru dia mencadangkan kepada tunangnya itu untuk mencari calon isteri lain yang lebih sempurna.

“Saya dah tujuh tahun putus cinta dengan dia tapi kami kenal balik, lepas empat bulan terus tunang, 24 hari lepas tunang saya kena Optic Neuritis ni jadi saya rasa macam saya tak layak untuk dia, takkan dia nak kahwin dengan orang yang dah tak nampak?

“Saya fikir takkan dia nak jaga saya sampai tua kalau betul saya tak boleh sembuh masa tu, saya pun tak nak sus4hkan dia jadi lebih baik dia cari orang lain yang sempurna.

“Tapi dia tak nak, saya nampak effort dia sehari selepas masuk hospital dia datang dari Kelantan dengan mak ayah dia selama seminggu untuk tengok saya masa tu dia cakap kalau saya sembuh kami terus kahwin bulan depan walaupun dia takut nak minta izin dengan arw4h ayah untuk cepatkan tarikh,” katanya, yang kini mempunyai seorang cahaya mata.

Sumber : mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *