Hiburan

“Time Tu RM15K Tapi Hut4ng Ye…,”-Individu Ini Did4kwa Persenda Gadis Sabah Isu Hantaran, Siti Sarah Buka Rahsia Saat Mula-Mula Nikah

Baru-baru ini, tular di media sosial mengenai kisah seorang gadis yang didakwa mahukan wang hantaran sekurang-kurangnya RM20,000 sekiranya ada yang mahu berkahwin.

Menurut gadis berkenaan, sekiranya pihak lelaki tidak mampu untuk menyediakan jumlah tersebut, lebih baik berkahwin sahaja dengan wanita-wanita di negeri Sabah yang tinggal di pedalaman kerana wang hantaran mereka pasti lebih murah.

Kenyataan gadis tersebut nyata mengundang kemarahan ramai warga netizen terutamanya para penduduk di negeri Sabah.

Antara yang turut sama memberikan reaksi berhubung ini termasuklah penyanyi, Siti Sarah.

Jelas Sarah, gadis ini tidak sepatutnya memandang rendah terhadap gadis-gadis di Sabah kerana menyifatkan kebanyakkan daripada mereka memiliki kecantikan yang luar biasa.

 

“Salam sabtu semue. Sarah scroll-scroll IG, lepas tu terjumpe posting cam gini. MasyaAllah, Adik Alea yng cantik, Tuhan ciptakan setiap manusia semua sempurna.

“Setahu Kak Sarah, kat Sabah tu ramai wanita yang cantik-cantin, putih gebu, lawa-lawa semue nye. Rasanya adik dah salah konsep pasal hantaran ni. Tak kisah la berape pon hantaran, tu semua tak penting.

“Apelah agaknye perasaan orang-orang Sabah bile nampak ayat adik nie. Mesti sedih tau, kecil hati diorng. Okay nak throwback,” tulisnya.

Dikesempatan itu juga, Sarah turut dilihat ada berkongsi kisah sewaktu mula-mula ingin berkahwin dengan suaminya yang juga merupakan pelawak, Shuib Sepahtu.

 

Katanya lagi, pada ketika tu bapanya telah meletakkan hantaran sebanyak RM15000 dan Shuib telah bersetuju untuk membayarnya tetapi secara hutang.

Sarah turut menambah, dia juga berasa amat bersyukur kerana keluarganya telah dimurahkan rezeki saat selepas berkahwin.

“Sarah teringat time kahwin dgn @shuibsepahtu dulu, hantaran time tu RM15K. Tapi Sarah nak bagi tau satu rahsia, RM15k tu hutang ye. Betholll, tak tipu.

“Sebab tak mampu nak baya time tu. Hutang dgn abah Sarah tau. Sarah tahu Shuib struggle, dia bersusah payah nak bina kerjaye tapi apa yang sarah beli masa tu akhlak die, kerajinan die, tanggjwb die.. die tk pernah lupa tanggungjawab dia dengan sarah, dgn famili.

“Alhamdulillah pas kahwin tu, rezeki makin banyak. Shuib dapat duit kemenangan maharajalawak and nak bayar balik duit abah. Bila dah ada duit untuk bayar, abah kata jangan jadi bodoh. Simpan duit tu untuk anak nanti,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu, ibu kepada tiga orang anak ini turut berpendapat budi pekerti serta keperibadian yang baik adalah yang harus diberikan keutamaan berbanding wang ringgit

“Kita ni sebagai perempuan kene tengok lelaki tu jenis macam mana, baran ke , kedekut ke berkira ka. Kalau awal-awal kenal dah ajak kite kelua kalau mak bapak tak kasi, die ajar kita utk tipu mak bapak kita, tak mustahil die akan tipu kita.

“Macam mana dia dengan mak dia, kalau jenis melawan mak memng die takkan hormat kita sebagai isteri.

“Maybe bagi Adik Alea rasa bahagia dgan RM20K tu, tapi bagi orang lain nilai kebahagian bukan dari wang ringgit semata mate je tau.

“Moge adik-adik yang nak kawin tu jangan lah menekan-nekan sangat nak menunjuk kahwin sapa lagi gempak sebab kehidupan yang sebenarnya adalah selepas kenduri tu jangan lak ada yg buat loan beria akhirnya tersiksa,” akhirnya.

Sumber: MH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *