Viral

Live Pukul 3 Pagi Jual Bundle Harga RM1, Wanita Ini Sebak Bila Ramai ‘Support’

Penggunaan Facebook live ketika menjual barang, bukan satu perkara yang baharu dalam kalangan peniaga. Bahkan, kaedah ini, dijadikan sebagai alternatif yang lain dalam menarik lebih ramai pembeli.

Seperti kisah tular, dikongsi oleh saudara Norazman, menceritakan kegigihan seorang wanita yang dikenali sebagai Mak, yang menjual pakaian terpakai menerusi Facebook live dengan harga yang murah. Bagaimanapun, apa yang menarik perhatian netizen apabila melihat reaksi Mak yang sebak apabila pakaian yang dijual laris dibeli oleh pengguna Facebook yang lain.

Semua harga seringgit

 

Foto: Norazman

Jelas lelaki ini, lazimnya wanita ini akan live pada pukul 3 pagi, bagi menjual pakaian terpakai tersebut. Namun, semalam viewers wanita ini pada mulanya hanyalah 4 orang namun secara tiba-tiba meningkat sehingga 17o orang. Reaksi wanita itu, pada mulanya begitu terharu sebelum mula menitiskan air mata.

Jelas wanita itu, dia begitu teruja dan seronok apabila sesi live tersebut dihadiri oleh ramai orang. Bukan itu sahaja, dia sempat membaca komen yang diberikan sambil menunjuk stok pakaian yang sedia ada. Bagaimanapun, secara tiba-tiba ada dua pembeli  yang ingin membeli baju yang dijualnya sebanyak 150 helai. Namun begitu, wanita ini pada mulanya enggan menjual kepada mereka berdua ini kerana bimbang akan pembeli lain yang tidak sempat untuk membeli.

Ada dua orang hamba Allah ni terbuka hati nak lock 100 dan 50 helai baju-baju bundle mak. Dia jadi serba salah dengan yang viewer live dia, risau dengan yang tak dapat, risau yang lain-lain marah dan tak puas hati. Then ramai-ramai  cakap patut ambik. Habiskan baju bundle tu, mak rehat awal malam ni. Fuhhhh, nangis wehhhhh

akak yang lock 100 dan 50 helai tu mintak mak dan viewer ramai-ramai tu doakan semoga diorang dikurniakan zuriat.

Mak sebak

 

Foto: Norazman

Pada mulanya, pembeli yang membeli baju tersebut meminta supaya wanita ini mengambil duit baju-baju tersebut. Namun, wanita ini menolak dengan baik dan menyatakan tidak baik baginya untuk menerima sedekah sedemikian rupa.

Akak-akak yang lock tu cakap mak ambik lah duit baju tu. Kemudian baju tu mak jual balik, mak cakap dia tak nak. Dia cakap tak elok. So mak decide nak sedekahkan je baju-baju tu nanti dekat mana-mana tempat yang memerlukan. Mengalir pahala tu tak putus-putus. Dari niat mak cari rezeki, orang terikut nak beli dan senangkan mak supaya mak dapat rehat awal, sampaikan mak boleh jadi asbab untuk yang lain-lain buat pahala dan bersedekah.

Difahamkan, wanita ini sering kali membuat sedekah jariah dan menghantar makanan ke masjid-masjid dan surau berdekatan. Jelas lelaki ini lagi, sesiapa yang memasuki Facebook live wanita ini, sudah pastinya akan tersentuh melihat reaksi wanita ini.

Siapa yang dapat join live tu..mesti auto menangis mcm aku. Hujung-hujung live dapat dengar suara abah tersedu-sedu jugak sebab baca komen-komen dan sokongan orang yang join line tu. Abah segan-segan  nak join live, katanya nak tido esok nak kerja. Tapi abah cover-cover, perangai abah-abah memang macam tu.

Sumber: Norazman 

Kredit: Ohbulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *